Spartips 1 – Sätt en budget, del 1 av 2

Det är som alla vet juletider och som om inte det vore tillräckligt så kommer nyår efter det. För de flesta den tid på året då det går åt mest pengar. Det är flera dagar av olika firanden som hör till våra traditioner och alla kalas har givetvis sitt pris. Det är presenter som ska inhandlas och pengar kommer att spenderas. Många känner för att ta ett sms lån för att ekonomin ska orka med. En enkel lösning, och i många fall en bra lösning. Men för många kan det även vara en långsiktigt dålig lösning för privatekonomin.

Det är alltid viktigt, oavsett tid på året, att hålla koll på sin ekonomi, helst med en budget. De flesta har inte en budget, och de flesta klarar sig så klart ändå. De flesta vet om de en månad har råd att helt plötsligt köpa ett nytt kylskåp med kort varsel eller om de kommer behöva spara för att få ihop pengarna. De flesta förstår att det är enklare att veta att det är enklare att hålla koll på en extra utgift under en månad, än t.ex. 50 som det enkelt kan bli i juletider.

Att sätta sig ner att skriva budget är viktigare än någonsin  i juletider om man vill slippa att låna pengar. Funderar du ändå på att låna från t.ex. januaris lön genom att ta ett smslån är det fortfarande viktigt med en budget, kanske till och med viktigare för att inte sätta sig i en långt gående negativ utveckling för sin privatekonomi. Om du tar ett lån är det viktigt att veta att du har budget för det när lånet ska betalas tillbaka.

I nästa spartips går vi igenom två exempel på hur man sätter en budget.