Vanliga Frågor

Vad innebär smslån, snabblån och mikrolån?
Det är en typ av kortfristiga lån. Lånebeloppen varierar, men de vanligaste lånen är på runt 3000 kronor. Men spannet sträcker sig vanligtvis mellan 500 och 10000 kronor.

Vad är syftet med att använda lån av den här typen?

Människor tar dessa lån för att tillgodose likviditetsbehov som uppstår utan förvarning. Man kan se på denna typ av lån som en form av förskott på pengar man vet att man kommer få, till exempel en lön. Låna aldrig om du inte är helt säker på att du kan betala tillbaka.

Vad krävs för att kunna ta ett smslån, snabblån eller mikrolån?

Om du vill använda ett smslån, snabblån eller mikrolån måste du oftast vara svensk medborgare och minst 18 år, dock varierar åldersgränsen mellan långivare och är inte sällan högre än 18 år. Krav på minsta års eller månadsinkomst är inte ovanligt. Du måste även ha ett giltigt kontonummer. Genrellt sett finns det sällan krav på ytterligare säkerhet i form av egendom eller borgenär. Den här lånformen klassas som blancolån.

Hur lång är behandlings och ansökningstiden?
Både behandlingstid och ansökningstid varierar mellan långivarna. Du måste ansöka om lånet och först när ansökan har godkänts av långivaren behandlas utbetalningen. Beloppet deponeras direkt till ditt bankkonto.

Hur får jag pengarna som jag har lånat?
Beloppet sätts in på det bankkonto som angetts vid ansökan.

Vilket är det maxbeloppet man kan låna?
Den varierar, men för smslån, snabblån och mikrolån på 30 – 90 dagar är generellt 10000 kronor det högsta beloppet.

Är säkerhet viktigt eller ett krav för smslån, snabblån och mikrolån, som för andra typer av lån?
Nej, Allt du behöver är en årsinkomst, minst 18 år och i mång fall hög kreditvärdighet.

Kan en person med betalningsanmärkning ta smslån, snabblån och mikrolån?
Ja. Det finns en del låneinstitut som godkänner låntagare med betalningsanmärkning. En individuell utvärdering om kreditvärdighet görs. Generellt sett har långivare som tillåter betalningsamärkning högre kostnader för sina lån.

När ska lånet betalas tillbaka?
Löptiden brukar framgå, men vanligvis lånar man i 30 dagar, 60 dagar eller 90 dagar. En del långivare erbjuder lån från 1 dag. Vissa erbjuder möjlighet att förlänga ett lån på till exempel 30 dagar med ytterligare 30 dagar.

Är det möjligt att ta flera smslån, snabblån eller mikrolån samtidigt?
Ett och samma låneinstitut tillåter sällan flera lån samtidigt. Dock så går det att ta lån från flera olika låneinstitut samtidigt. Detta rekommenderas dock inte då kostnaden är hög och löptiden kort.

Är det möjligt att förlänga ett lån?
Det varierar mellan långivare. En del tillåter det, en del inte.

Kostar det att förlänga ett lån?
Ja, i de flesta fall kostar det. Avgiften varierar men oftast ligger så kostar det exempelvis lika mycket att förlänga 30 dagar som det kostade att låna de första 30 dagarna.